Hvordan skal du få torsken på kroken i Lofoten? I det våren begynner å nærme seg finner du også et yrende fiskeliv i havet noe som også betyr at torskefiske har kommet for fullt til Lofoten. Det kan sies at torsken biter relativt lett på kroken, og blir du med en lokalkjent på tur kan du nesten være sikker på at du får en fangst!

Offersøy Feriesenter befinner seg like ved inngangen til Lofoten, derfor er fiskelivet her på like linje som torsken i Lofoten!

Litt om torsken i Lofoten

Torsken som befinner seg langs kysten (kysttorsk), er egentlig å finne langs hele norskekysten, men om du skal fiske Skrei (storhavsgående torsk) må du litt lenger ut. Denne type torsk kommer inn til Lofoten i løpet av senvinteren og tidlig vår, etter å ha vært på ferde ute i Barentshavet hvor den har fetet seg opp, før den returnerer til andre trakter for å gyte.

Slik blir torskefiske vellykket

Men hvordan kan du øke sjansene dine for at du ender opp med et vellykket torskefiske her i Lofoten? Torsken er en rolig jeger og bruker like mye sidelinje, hørsel, lukt og smakssanser som øynene når den jakter. For at fisken skal bite vil det derfor være lurt å stimulere flere av disse sansene. Dette krever teknikk, og om du er helt ny til torskefiske har vi erfarne fiskere som kan hjelpe deg!

De større torsketypene vil også naturlig være tyngre og tregere enn småfisk. Det betyr at når du skal fiske stortorsk her i Lofoten må du bruke rolige bevegelser samt en pilk og stang som er i stand til å håndtere den tunge vekten. Mange går også rett på jigg for å kunne fange den største torsken. Med en jigg vil du ikke kunne få like mye annen fangst som med en pilk, men den som venter på noe godt…

… venter ikke forgjeves – for vipps har du den største torsken av alle!

Hvilket utstyr trenger du til torskefiske i Lofoten?

Når det kommer til torskefiske i Lofoten, spesielt for de større variantene som Skrei, er det noen spesifikke utstyrsanbefalinger som kan øke sjansene for en vellykket fangst:

Fiskestang og snelle

For torskefiske anbefales en robust og kraftig stang, gjerne mellom 6 til 9 fot, med en snelle som har god linjekapasitet. Dette sikrer at du kan håndtere både vekten og kraften til en stor torsk.

Fiskesnøre

Bruk et sterkt fiskesnøre, gjerne med en bruddstyrke på minst 30-50 pund. Mange fiskere foretrekker flettet line fordi det gir bedre følsomhet og mindre strekk.

Kroker og takler

Sirkelkroker er ofte anbefalt fordi de vanligvis fester seg i munnviken på fisken, noe som gjør det enklere å slippe fisken fri igjen hvis det er nødvendig. Bruk gjerne et takkel med flere kroker for å øke sjansene for fangst.

Agn og kunstig agn

Når det kommer til agn, kan du bruke alt fra småfisk til spesiallagde jigger. Mange fiskere bruker også fargerike perler eller spinnerblader for å tiltrekke seg fisken.

Pilk og jigg

For å fange større torsk, kan det være effektivt å bruke en tung pilk eller jigg. Disse kan veie fra 150 til 500 gram, avhengig av dybden og strømforholdene.

Elektronisk utstyr

Moderne fiskeekkolodd kan være en stor hjelp for å finne fiskestimer og forstå dybdeforholdene der du fisker. Er du med på en guidet torskefiske kan du også dra nytte av våre guiders lokalkunnskap om de beste fiskeplassene!

Bli med på torskefiske i Lofoten

Torskefiske i Lofoten er kjempepopulært. Hvert år arrangeres det til og med VM i skreifiske hvor mennesker fra hele verden kommer for å delta. Bli med på eventyret du også – Book din tur til Lofoten og opplev torskefiske i virkeligheten.

Lyst til å høre enda mer om torskefiske her i Lofoten? Les vår artikkel om Skreifiske.